door Bliep » do maart 26, 2015 11:23 pm
Ik kwam dit topic toevallig tegen en als iemand die in de oogzorg werkt kan ik het niet laten en voel ik me verplicht om een paar van de wijsheden die hier genoemd worden uit de wereld te helpen.
Allereerst hebben moderne lenzen allen een hoog genoeg Dk om meer dan genoeg zuurstof door te laten naar het hoornvlies. Als je lenzen aangemeten zijn bij een contactlensspecialist hoef je je daar dan ook geen zorgen over te maken. Tevens is de Dk niet de enige parameter wat zorgt voor een gezond milieu van het oog, de passing is van meer belang.
Ten tweede laat je weten dat het aangeraden wordt om lenzen niet langer dan 8-10 uur te dragen. Ik weet niet waar je deze informatie hebt gehaald maar in principe, mits je geen klachten hebt, kan je de lenzen de hele dag dragen. Het is mogelijk dat wanneer je klachten ervaart, zij het van droogheid, hooikoorts of iets anders, er advies gegeven wordt om de draagtijd te verkorten. Dit is een persoonlijk advies en hangt dan ook af van de klachten, voor andere klachten zijn weer andere oplossingen. Dit heeft tevens niets te maken met de zuurstofdoorlaatbaarheid.
Verder zeg je dat wanneer men 24 uur lang opblijft en zijn lenzen inhoudt je ‘zeker vaatingroei krijgt’. Je logica kan echter nooit kloppen, wanneer men zijn ogen dicht heeft komt er namelijk helemaal geen zuurstof doorheen. Zoals ik hierboven al heb aangegeven laten moderne lenzen genoeg zuurstof door, ergo in het geval dat je beschrijft zou je hoornvlies meer zuurstof krijgen dan wanneer je wel zou slapen. Of het helemaal gezond is om 24 zonder slaap te gaan, je ogen en lichaam te belasten, is een andere vraag.
De reden dat je niet met je lenzen mag slapen is omdat het de kans op infecties verhoogd. Als je de lenzen niet schoonmaakt, blijven er afvalstoffen van het oog achter. Voor bacteriën kan dit dienen als voedingsbodem. Wanneer de weerstand van het oog laag is krijgen de bacteriën de overhand en ontstaat er een infectie.
Ten slotte heb je het over het gevaar van neovascularisatie, maar volgens mij snap je niet wat dit precies inhoudt. Neovascularisatie in het hoornvlies vormt op zich geen gevaar, het is een symptoom. Het laat zien dat het hoornvlies een tekort aan zuurstof heeft of ooit had. Sterker nog als er geen bloedvaten waren gegroeid had het hoornvlies geen zuurstof gehad om te kunnen functioneren.
Het verhaal van de sterkte heeft verder helemaal niets met lenzen te maken, maar eerder met de anatomie van het oog. Wanneer het oog te lang is (myopie), is er – sterkte nodig. Dit is genetisch bepaald, er is dan ook geen sprake van schade.