Bedankt voor je compliment Toxic, en zo te zien heb jij je huiswerk ook goed gedaan.
Alcohol is toch echt een gaba-b agonist.
Inderdaad, er blijkt ook een gaba-c receptortype te bestaan, en het zal me niet verbazen als er in de toekomst nog veel meer receptor types worden ontdekt. Wat dat betreft zijn onze hersenen (en hun werking) nog voor een groot deel braakliggend terrein, net zoals de daaraan verwante verslavingsgeneeskunde dat ook nog is. Vandaar dat de behandeling van ghb-verslaving ook nog in de kinderschoenen staat.
Ik wil er verder geen al te technisch verhaal van gaan maken want ik denk dat dit de meeste lezers niet al te veel boeit.
Het AMC doet al enkele jaren een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van baclofen bij alcoholontwenning, dus als dit is afgerond, en de positieve werking wetenschappelijk is aangetoond, dan is de toepassing een feit. Nu is het gebruik nog off-label, maar vanwege de vele positieve ervaringen, i.c.m. het lage risicoprofiel, wordt het hiervoor toch al steeds vaker voorgeschreven.
Vanwege het verlopen octrooi financiert de farmaceutische industrie dergelijke onderzoeken niet, maar het onderzoek van het AMC wordt mede gefinancierd door een royale donatie van een vermogend zakenman die dankzij baclofen van zijn alcoholverslaving is verlost.
Lyrica en baclofen zijn beiden receptplichtig, en ik denk dat er weinig artsen zijn die hun medewerking verlenen aan een dergelijk recept bij ghb-ontwenning, daarvoor is er nog veel te weinig (en in Nederland geen) ervaring mee. Aanvankelijk was ik daarom dan ook op alternatieve bronnen aangewezen, maar toen bleek dat ik er verbluffend goede resultaten mee had geboekt, en geen last van bijwerkingen had, heeft mijn huisarts uiteindelijk medewerking verleend.
De hoogte van de door mij genoemde baclofen doseringen zijn zeker niet te hoog, dat heeft Ameisen al aangetoond. Daarbij is gebleken dat baclofen een veilig middel is, fatale overdosering blijkt zo goed als onmogelijk te zijn.
In een vijf jaar oude topic op dit forum heeft een baclofen naïeve gebruiker het zelfs over een dosering van 400 mg (voor zover betrouwbaar). Het is overigens interessant om te lezen dat Lyrica (pregabaline), net als baclofen, toen ook al bekend stond vanwege de positieve bijdrage bij ghb-ontwenning:
http://www.drugsforum.nl/viewtopic.php?f=25&t=23429Met Lyrica wordt ook wel vaker als recreatieve toepassing geëxperimenteerd, en daarbij zijn doseringen van 1000 mg vaak geen uitzondering.
Vanwege het feit dat ik zelf met een dosering van 25 mg baclofen en 150 mg Lyrica acuut met mijn extreem hoge gbl-consumptie (2 ml/uur, 24/7) kon stoppen geeft volgens mij aan dat er vrijwel zeker een interactie tussen deze middelen moet zijn. Met een dergelijke verslaving hebben je ghb- en gaba-b receproren immers een behoorlijk hoge tolerantie opgebouwd. Iets wat me op zeer onaangename wijze duidelijk werd toen ik deze middelen afzonderlijk (en in veel hogere doseringen) nam.
Een uiteindelijke onderhoudsdosering van 75-100 mg baclofen/dag is zeker geen overbodige luxe en is afhankelijk van de ernst en duur van de voorafgaande verslaving. Wat dat betreft moet je deze in goed overleg met de patiënt bepalen. Deze is hoog genoeg als er geen sprake van zucht en (lange termijn) ontwenningsverschijnselen meer is. Je kan niet zo maar stellen dat je niet meer dan 60 mg/dag wilt voorschrijven, dat zal vaak ontoereikend blijken te zijn. Maar luisteren is ook een kunst.