Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Ben je een interresant nieuwsbericht tegen gekomen? Plaats het dan in dit subforum.

Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Eko » do dec 06, 2012 4:34 pm

Zoals er één topic is voor drugsvangsten, is dit een topic voor alle wetenschappelijke nieuwsberichten die niet hun eigen topic verdienen, maar wel het vermelden (en discussies) waard zijn.

Een aantal recente berichten:

IJs op Mercurius

DNA werd gefotografeerd

Meest energierijke quasar ooit waargenomen (100x grotere energieoutput dan onze melkweg)

En iets moois op technologisch vlak:


Contactlens als beeldscherm
Wetenschappers van de Universiteit Gent en IMEC in Leuven zijn erin geslaagd een beeldscherm te implementeren in een contactlens. Voorlopig zijn er wel alleen medische toepassingen.
http://www.deredactie.be/permalink/1.1498222 (link naar video)
- #Eko4Mod -
Avatar gebruiker
Eko
-~○☼○~-
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3975
Geregistreerd: do feb 24, 2011 10:27 pm
Woonplaats: Ganda

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Shaggattack » do dec 06, 2012 7:20 pm

BAARN - Groene thee werkt volgens onderzoekers veel beter om 's ochtends wakker te worden.


Uit de studie blijkt dat groene thee de hersenen een boost geeft en de hersenen scherper maakt. Ook verbetert het geheugen door het drinken van groene thee. De resultaten van de studie zijn maandag gepubliceerd in de European Journal of Clinical Nutrition.
Voor het onderzoek werden 12 gezonde mannen onderverdeeld in twee groepen. Eén groep kreeg een drank met een extract van groene thee.

De andere helft kreeg een placebodrankje zonder extract. Vervolgens werd een MRI-scan gemaakt en bestudeerden de wetenschappers de effecten van de drankjes op de hersenen.
Tegelijkertijd werd de mannen gevraagd een geheugentest uit te voeren.
In vergelijking met de placebogroep werd bij de groene thee drinkers een duidelijke toename gezien van activiteit in de dorsolaterale prefrontale cortex. Het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor onder meer het werkgeheugen.
Groene thee is rijk aan polyfenolen. Deze verwijden de bloedvaten waardoor de bloedtoevoer naar onder andere de hersenen versnelt wordt. Polyfenolen zitten ook in popcorn, bessen, bier, wijn, olijfolie, chocolade, walnoten, pinda’s en andere vruchten en groenten.

http://www.nu.nl/wetenschap/2972641/gro ... offie.html
Avatar gebruiker
Shaggattack
paperboy
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1086
Geregistreerd: do maart 17, 2011 2:50 am

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Einstein » do dec 06, 2012 8:57 pm

Sticky!
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Eko » vr dec 28, 2012 11:34 am

Een bewoonbare planeet ontdekt rond Tau Ceti
Een internationaal team van astronomen heeft zes planeten ontdekt rond een ster die lijkt op onze zon, en een van die planeten ligt waarschijnlijk in de bewoonbare zone. De ster in kwestie is Tau Ceti, die slechts 12 lichtjaar van ons verwijderd is en met het blote oog zichtbaar is.

De planeten zijn naar schatting twee tot zes keer groter dan de aarde. Een planeet zou zo'n vijf keer groter zijn dan de aarde en ze ligt in wat men de Goudlokjezone noemt. Die zone, die ook de leefbare zone of de bewoonbare zone genoemd wordt, is de zone waarin de temperatuur zodanig is dat water op een planeet niet overal bevriest of verdampt. Dat maakt leven zoals wij het kennen, mogelijk.

De benaming Goudlokjezone komt van het sprookje "Goudlokje en de drie beren" waarin Goudlokje drie borden pap proeft, waarvan er een te warm is, een te koud en het derde precies goed.

De planeet zou dichter bij Tau Ceti liggen dan de aarde bij de zon, aangezien Tau Ceti kleiner is dan de zon en iets zwakker

De astronomen verzamelden informatie van meer dan 6.000 observaties met drie telescopen, in Hawaï, Chili en Australië, om de planeten te ontdekken. Het planetensysteem werd ontdekt met een proces dat de "radial velocity method" genoemd wordt. Daarmee zoekt men naar een schommeling van de ster die veroorzaakt wordt door de aantrekkingskracht van de rondcirkelende planeten.

Professor Steve Vogt van de University of California at Santa Cruz, die deel uitmaakte van het team, zei dat de ontdekking van de planeten "overeenstemt met de opkomende zienswijze dat zo goed als elke ster planeten heeft, en dat het melkwegstelsel veel van dergelijke bewoonbare planeten zo groot als de aarde moet bevatten. Ze zijn overal, zelfs vlak in de buurt".
- #Eko4Mod -
Avatar gebruiker
Eko
-~○☼○~-
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3975
Geregistreerd: do feb 24, 2011 10:27 pm
Woonplaats: Ganda

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Fortune » za feb 02, 2013 4:10 pm

Hahaha ik heb weer (bijna) genoeg gelachen voor deze middag dankzij jullie ;)
Het heelal/wetenschap is een groot fabeltje , zonde dat ze er nog zoveel geld inpompen, we hebben er niets aan.. Op de staatskas spekken na, en een documentaire eruit komt. Om het 'geloofwaardig' te maken.

Enige waar ik naar vooruit kijk is hoe ons melkwegstelsel met het veel grotere http://nl.wikipedia.org/wiki/Andromedanevel botsten zal. Liggen op ram koers, zal een waar kunstwerk zijn wat je s'nachts ziet bij helder weer..
Maar goed dat duurt nog eventjes dacht paar miljoen jaar volgens de onderzoekers/wiskundige professors e.d

Zelfs rechters in Amerika waarschuwen voor pseudo wetenschap en andere pseudo diagnoses , en meer van dat soort praktijken waar verzekeringen goed door verdienen.. ;)

Ps als ik de 'pseudo' wetenschap 'geloven' moet is het elke dag flink lachen op de science Channel HD (de Amerikaanse zender, niet de nog dommere disco en NGC Channels in NL/Europa waar ze je IQ nog verder naar beneden proberen te halen)
Addicted to a Healthy Life!
Avatar gebruiker
Fortune
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 53
Geregistreerd: do jan 31, 2013 5:46 am

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Druks » za feb 02, 2013 4:56 pm

Fortune schreef:Hahaha ik heb weer (bijna) genoeg gelachen voor deze middag dankzij jullie ;)
Het heelal/wetenschap is een groot fabeltje , zonde dat ze er nog zoveel geld inpompen, we hebben er niets aan.. Op de staatskas spekken na


Dat zijn nogal flinke uitspraken zonder dat je ze onderbouwd. Jammer joh.
Avatar gebruiker
Druks
huba buba
Moderator
Offline
 
Posts: 7278
Geregistreerd: ma nov 26, 2012 10:06 pm

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Enya » za feb 02, 2013 4:57 pm

tuurlijkk jochie he? hjet komt wel goed met je
Amanda Knox = “Other people ask for tranquilizers, cry, shout that they didn’t do it, that they’re in pain, that they can’t go on…Many prisoners bang their heads against the walls, sew up their mouths, scream, vomit, cut their wrists. But she showed no reaction,” the guard said."
Avatar gebruiker
Enya
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1060
Geregistreerd: zo nov 18, 2012 12:01 pm

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor jan199191 » za feb 02, 2013 5:09 pm

evenEen nieuw onderzoek van de Lund Universiteit in Zweden toont aan dat de gemiddelde levensverwachting voor mannen en vrouwen met schizofrenie respectievelijk 12 en 15 jaren korter is dan voor hen die niet lijden aan de aandoening.

Het onderzoek werd in samenwerking met de Stanford Universiteit (VS) uitgevoerd.

Voorheen waren de redenen waarom mensen met schizofrenie een kortere levensverwachting hadden onbekend; er werd wel veel over gediscussieerd in de afgelopen jaren. Het onderzoeksrapport dat nu gepubliceerd is geeft aan dat mensen met schizofrenie een grotere kans hebben om te sterven aan twee veel voorkomende ziektes.

Het onderzoek volgde meer dan 6 miljoen individuen tussen 2003 en 2009, van wie er 8277 schizofrenie hadden, door de Zweedse bevolking en gezondheidszorg registers te analyseren.

De resultaten geven aan dat mensen met schizofrenie meer dan tweemaal zoveel contact hadden met de gezondheidszorg dan de mensen zonder de aandoening, maar ze werden niet vaker gediagnostiseerd met hart- en vaatziekten of kanker.

“Toch zagen we een tegengesteld patroon van sterfte aan deze ziektes. Het is duidelijk dat de gezondheidszorg er niet in slaagt hart- en vaatziekten en kanker bij deze patiënten te diagnostiseren”, zegt Jan Sundquist, huisarts en professor aan het Centre for Primary Health Care Research van de Lund Universiteit.

Vrouwen met schizofrenie hadden een 3,3 maal zo grote kans om te sterven aan hart- en vaatziekten, voor mannen was de kans 2,2 maal zo groot. Vrouwen liepen 1,7 maal zo grote kans te sterven aan kanker en mannen een 1,4 maal zo grote kans, allemaal vergeleken met hen zonder schizofrenie. Slechts 26,3% van de mannen met schizofrenie die stierven aan hart- en vaatziekten waren voor hun dood gediagnostiseerd, vergeleken met 43,7% van de mannen die geen schizofrenie hadden.

“Het valt niet te accepteren dat zo’n kwetsbare groep mensen, die nota bene uitgebreid gedocumenteerd contact met de gezondheidszorg heeft, voortijdig zou moeten sterven aan aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en kanker – ziekten die voorkómen zouden kunnen worden”, zegt professor Sundquist. “Een veel groter bereik aan diagnostische en preventieve maatregelen voor deze kwetsbare groep in onze samenleving zou gerealiseerd kunnen worden”.

Vertaald voor Anoiksis door Peter Heinen, maandag 28 januari 2013

Referenties:

Publication: 15 January online, American Journal of Psychiatry
Authors: Casey Crump, MD, PhD; Marilyn A. Winkleby, PhD; Kristina Sundquist, MD, PhD; Jan Sundquist, MD, PhD
Title: 'Comorbidities and Mortality in Persons with Schizophrenia: A Swedish National Cohort Study'. Am J Psychiatry 2013; 10.1176/appi.ajp.2012.12050599 http://ajp.psychiatryonline.org/AJPInAdvance.aspx
The study has partly been financed by the National Institute of Health, USA, and the Swedish Research Council.
Lund University
Die kan je een duwtje in de goede richting geven.
Probeer ook ff vh platform der hoogbegaafdheid af te stappen.
jan199191
Newbie
Verbannen
 
Posts: 21
Geregistreerd: vr feb 01, 2013 5:55 pm

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Fortune » zo feb 03, 2013 6:18 am

Druks schreef:
Fortune schreef:Hahaha ik heb weer (bijna) genoeg gelachen voor deze middag dankzij jullie ;)
Het heelal/wetenschap is een groot fabeltje , zonde dat ze er nog zoveel geld inpompen, we hebben er niets aan.. Op de staatskas spekken na


Dat zijn nogal flinke uitspraken zonder dat je ze onderbouwd. Jammer joh.Heb jij dan ooit een voordeel gekregen door hun studies ? Of bruikbare informatie die je toepassen kan in de praktijk? Geen enkele wetenschapper die dit als bewijzen goed zullen keuren, maar goed de media verdraait veel woorden. Sorry heb geen zin om hier het compleet te onderbouwen op dit moment. En heb ik nu geen tijd voor moet naar Schiphol snel. Pb maar als je meer wil horen.

Het is duidelijk dat 'de wetenschap' het heelal een naam hebben gegeven en daar al een lange tijd op concentreren en verdwaald lijken te zijn in de sterren lijkt het erop soms.

OT:
Leuk om te weten:

Wie was de eerste beroemde vrouwelijke wetenschapper?
Marie Curie. Maria Salomee Skłodowska-Curie (1867-1934) was een Pools-Franse natuur- en scheikundige en de eerste vrouw in de geschiedenis die een belangrijke wetenschappelijke ontdekking deed. Ze was een pionier op het gebied van de radioactiviteit. Marie Curie besefte dat er nieuwe elementen, die radioactief waren, moesten bestaan. Samen met haar man Pierre Curie bestudeerde ze jarenlang radioactieve materialen, met name uraniumerts (ook wel uraniniet of pekblende genoemd). Ze ontdekte uiteindelijk twee nieuwe scheikundige elementen, namelijk: polonium en radium. Marie Curie werd in Polen geboren, maar bracht het grootste gedeelte van haar leven in Frankrijk door. Het eerstgenoemde element polonium- is dan ook naar haar geboorteland Polen genoemd. Samen met haar man won Marie Curie in 1903 de Nobelprijs in de natuurkunde. Meer informatie over Marie Curie is te vinden in Medische doorbraken door niet medici.
Addicted to a Healthy Life!
Avatar gebruiker
Fortune
Experimenterende Gebruiker
Offline
 
Posts: 53
Geregistreerd: do jan 31, 2013 5:46 am

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor davy jones » zo feb 10, 2013 12:19 pm

Brada christopher Dorner is slachtoffer van complot dat. Teruggaat tot de moord op dominee Martin Luther King.

May God bless him and his ARmalite :hulde:
I don't like the drugs ~ the drugs like me *_*
Avatar gebruiker
davy jones
Bewuste Gebruiker
Verbannen
 
Posts: 796
Geregistreerd: vr nov 25, 2011 1:38 pm
Woonplaats: Vliegende Hollander

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Eko » za sep 21, 2013 7:10 pm

Twee artikels:

http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetens ... nden.dhtml

Britse wetenschappers: "Bewijs van buitenaards leven gevonden"
Een team van Britse wetenschappers is ervan overtuigd dat ze het bewijs van buitenaards leven hebben gevonden. De wetenschappers stuurden een ballon 27 kilometer de stratosfeer in en die bracht kleine biologische organismen mee die volgens de experts enkel in de ruimte kunnen zijn ontstaan.

Professor Milton Wainwright verklaart in The Independent dat hij "95 procent zeker" is dat de organismen niet op de Aarde hun oorsprong vonden.

"Met alle informatie die we hebben, kunnen we enkel besluiten dat ze uit de ruimte komen. Er is geen enkel mechanisme bekend waarmee deze levensvormen zo'n hoogte kunnen bereiken. Voor zover we weten, komen ze uit de ruimte."

Geen pollen

"Het zijn geen gebruikelijke organismen", stelt professor Wainwright van het departement Biologie en Biotechnologie van de universiteit van Sheffield. "Mochten ze van de Aarde komen, dan zouden we zaken zien die we hier kennen, zoals pollen".

De wetenschappers menen dat de organismen van kometen afkomstig zijn. De stalen werden immers genomen tijdens een meteorietenregen afkomstig van een komeet. Wanneer ze botsen met de atmosfeer van de Aarde, smelten kometen.

Waterachtige omgeving

"De deeltjes zijn zeer proper, zonder stof op, wat opnieuw suggereert dat ze niet van de Aarde komen. De meeste dragen ook geen kosmisch stof, wat ons doet vermoeden dat ze uit een waterachtige omgeving komen. De meest voor de hand liggende waterachtige omgeving in de ruimte is een komeet."

De organismen zijn vermoedelijk niet meer in leven, maar bevatten wel DNA, één van de fundamentele bouwstenen van leven zoals we het op aarde kennen.

Buitenaardse oorsprong

Het feit dat de deeltjes DNA bevatten is het meest opmerkelijke aan deze ontdekking. Het voedt het vermoeden dat het leven op Aarde een buitenaardse oorsprong kent.

"Indien we het bij het rechte eind hebben, betekent dit dat er leven is in de ruimte, en dat het naar de Aarde komt. Het betekent ook dat het leven hier in de ruimte ontstond. Statistisch gezien is er geen enkele reden waarom het leven op Aarde zou ontstaan zijn. Er zijn miljarden kometen, maar de meeste biologen concentreren zich op de Aarde", aldus professor Wainwright. "De Aarde is een open systeem en er regent voortdurend leven op, het is bijna te verbluffend om het te geloven".

De theorie dat de levensvormen in de hogere atmosfeer terechtkwamen na een vulkaanuitbarsting, veegt professor Wainwright van tafel. "De laatste vulkaanuitbarsting was drie jaar geleden, die materie is al neergedaald", oordeelt hij.

Het team hoopt hun bevindingen bevestigd te zien wanneer ze in oktober opnieuw een test uitvoeren. Dan wordt de meteorietenregen van komeet Halley verwacht. De bevindingen van de wetenschappers werden in het tijdschrift Journal of Cosmology gepubliceerd.


En de nodige scepsis:

http://www.space.com/22875-alien-life-c ... robes.html

New Alien Life Claim Far from Convincing, Scientists Say

A new study that claims to present evidence of alien life is being met with a healthy dose of skepticism in the scientific community.

On July 31, a team of British researchers sent a balloon into the stratosphere over England, where it collected samples at an altitude range of 14 miles to 17 miles (22 to 27 kilometers). The balloon's scientific payload returned to Earth toting the cell wall, or frustule, of a type of microscopic algae called a diatom, the scientists report in the Journal of Cosmology.

While bacteria and other tiny lifeforms have been found high above the planet before — storm clouds are teeming with microbes, for example — the new discovery is potentially of monumental importance, study team members say.

"Most people will assume that these biological particles must have just drifted up to the stratosphere from Earth, but it is generally accepted that a particle of the size found cannot be lifted from Earth to heights of, for example, 27 km. The only known exception is by a violent volcanic eruption, none of which occurred within three years of the sampling trip," lead author Milton Wainwright, of the University of Sheffield in the United Kingdom, said in a statement Thursday (Sept. 19).

"In the absence of a mechanism by which large particles like these can be transported to the stratosphere, we can only conclude that the biological entities originated from space," Wainwright added. "Our conclusion then is that life is continually arriving to Earth from space, life is not restricted to this planet and it almost certainly did not originate here."

The diatom fragment may have been delivered to Earth by a comet, Wainwright and his colleagues write in the paper, which can be read here at the Journal of Cosmology.

Extraordinary claims require extraordinary evidence

The idea that life is widespread throughout the universe and has been transported to many worlds by objects such as comets — a notion known as panspermia — is credible, at least over relatively short cosmic distances, said astronomer Seth Shostak of the SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) Institute in Mountain View, Calif.

However, that doesn't necessarily mean the new study will stand up to the intense scientific scrutiny it's likely to receive, he said.

"In the past, most members of the astrobiology community have found it easier to ascribe these claims to terrestrial contamination than to extraterrestrial hitchhikers," Shostak told SPACE.com via email. "It remains to be seen whether that opinion will be changed by these new results."

Indeed, other scientists said they would like to see more convincing evidence of a cosmic origin for the organism snagged by the balloon.

"There is probably truth to the report that they find curious stuff in the atmosphere," Chris McKay, an astrobiologist at NASA's Ames Research Center in Moffett Field, Calif., told SPACE.com via email. "The jump to the conclusion that it is alien life is a big jump and would require quite extraordinary proof. (The usual Sagan saying: extraordinary claims require extraordinary evidence.)"

McKay gave an example of what might constitute such extraordinary evidence.

"If they were able to show that it was composed of all D amino acids (proteins in Earth life are made of L amino acids), that would be pretty convincing to me," he said. "So some sort of biochemical indication that it does not share Earth biochemistry. If it does indeed share Earth biochemistry, proving that it is of alien origin is probably impossible."

Further study needed

Wainwright and his team plan to study their stratospheric samples further in an attempt to find a smoking gun for an off-Earth origin. For example, the researchers will analyze the ratios of various isotopes, which are varieties of an element that have different numbers of neutrons in their atomic nuclei.

"If the ratio of certain isotopes gives one number, then our organisms are from Earth; if it gives another, then they are from space," Wainwright said.

However, astrobiologist Dirk Schulze-Makuch of Washington State University thinks the study team should have performed such follow-up analyses, and consulted diatom experts, before publishing its provocative claim.

"Perhaps the fragment came actually from the stratosphere and is not contamination, but basing this conclusion only on one particle and very limited analysis seems quite odd to me and inferring an extraterrestrial origin completely off-base," Schulze-Makuch told SPACE.com via email.

Schulze-Makuch also thinks comets are unlikely incubators for life, suspecting that life first arose on a planetary body. And the presence of a diatom on a comet would be especially surprising, he said.

"Diatoms are actually relatively advanced life forms on Earth and developed most likely sometime at the beginning of the Mesozoic (probably Jurassic time period), thus very late during evolution (probably at least 3 billion years after the origin of life on Earth)," Schulze-Makuch said, adding that diatoms are typically aquatic and there is no liquid water on a comet, except during the brief periods when the icy objects approach the sun.

"Besides, I would expect an extraterrestrial organism or even remnant of an organism to be quite different from what we see on Earth in some significant ways (as the environment around it, its 'habitat,' will affect the form and function of the organism), and certainly not be linked to some kind of diatom species on Earth," Schulze-Makuch said.

Other controversial claims

The Journal of Cosmology is no stranger to bold claims. Two years ago, for instance, it published a controversial study that purported to have found evidence of fossilized life in meteorites.

That paper was not well received by outside scientists, some of whom questioned the journal's credibility as well.

"It isn't a real science journal at all, but is the ginned-up website of a small group of crank academics obsessed with the idea of [Fred] Hoyle and [Chandra] Wickramasinghe that life originated in outer space and simply rained down on Earth," P.Z. Myers, a biologist at the University of Minnesota, Morris, wrote on his popular science blog Pharyngula at the time.

Wickramasinghe is a co-author of the new stratospheric diatom paper, a fact that could color its reception in the wider scientific community.

"I don't have ANY expertise in this area," Rosie Redfield, a microbiologist at the University of British Columbia, told SPACE.com via email. Redfield was among the outspoken critics of the Journal of Cosmology's 2011 meteorite announcement. "But neither the Journal of Cosmology nor Dr. Wickramasinghe have any scientific credibility, and one fragment of a diatom frustule is hardly significant evidence."
- #Eko4Mod -
Avatar gebruiker
Eko
-~○☼○~-
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3975
Geregistreerd: do feb 24, 2011 10:27 pm
Woonplaats: Ganda

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Einstein » zo sep 22, 2013 12:04 am

Waarschijnlijk loze ophef, dit soort berichten worden meestal veel te snel gehyped :P
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Eko » zo sep 22, 2013 12:19 am

Daarmee dat ik ook het weerwoord erbij heb gezet.
- #Eko4Mod -
Avatar gebruiker
Eko
-~○☼○~-
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3975
Geregistreerd: do feb 24, 2011 10:27 pm
Woonplaats: Ganda

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Einstein » ma sep 23, 2013 8:21 pm

Een paar dagen geleden is er klaarblijkelijk een doorbraak gepubliceerd (?) in de zoektocht naar een Theorie van Alles. Het grootste probleem in de hedendaagse natuurkunde is waarschijnlijk de vraag hoe twee belangrijke theorieën, de kwantumveldtheorie enerzijds en de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein anderzijds, met elkaar in overeenstemming kunnen worden gebracht in zo'n allesomvattende theorie.
Dit probleem is nog niet opgelost, maar er is wel een manier ontdekt om kwantumveldtheorieën vanuit een drastisch ander perspectief te benaderen. Door aan de nu gevonden resultaten te sleutelen zal het misschien mogelijk blijken om ook Einsteins theorie erin op te nemen.
Bijkomend voordeel is dat bepaalde berekeningen aan fundamentele natuurprocessen (het botsen van deeltjes) drastisch worden vereenvoudigd. Het technische verhaal is ingewikkeld, maar die berekeningen namen vroeger veel ingewikkelde formules in beslag, die uiteindelijk altijd gereduceerd bleken te worden tot relatief eenvoudig rekenwerk. Nu lijkt het erop dat het slechts nodig is het volume van een soort veeldimensionale diamant uit te rekenen.

https://www.simonsfoundation.org/quanta ... m-physics/
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Einstein » vr okt 25, 2013 1:35 am

De gekke fysici zijn op dreef :woeh: Nu is er weer een trippy experiment gedaan waarin bevestigd lijkt te worden dat tijd geen fundamenteel natuurprincipe is, maar een artefact dat ontstaat door het feit dat wij waarnemers zelf onderdeel uitmaken van deze kosmos. Voor iemand die van buiten dit universum naar ons zou kijken zou het universum volgens de achterliggende theorie stil moeten staan :conf:

http://arxiv.org/abs/1310.4691
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Ivo » vr okt 25, 2013 8:05 am

Het was toch al bekend dat er zonder massa geen tijd is, of is het nu pas experimenteel bewezen?
No sympathy for the devil; keep that in mind. Buy the ticket, take the ride...and if it occasionally gets a little heavier than what you had in mind, well...maybe chalk it up to forced consciousness expansion: Tune in, freak out, get beaten.
Avatar gebruiker
Ivo
Midnight Toker
Site Admin
Offline
 
Posts: 7871
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 12:34 pm

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor DutchCookie » vr okt 25, 2013 10:09 am

Einstein lees je toevallig de Kijk? stond laatst een gerelateerd artikel in.
Zonder massa kan er inderdaad geen tijd zijn of andersom (is het idee) maar zou dat niet automatisch betekenen dat er van buiten dit universum geen waarnemers kunnen zijn aangezien er geen massa=tijd aanwezig is? Of denk ik nou te abstract als in dat het universum in soort ballon is.

Als ik er nu zo over denk zou het universum dan ook niet kunnen uitdijen
Druks schreef:het is die snoevende schnabbelaar die moeilijke kankeraar
Avatar gebruiker
DutchCookie
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 572
Geregistreerd: di apr 26, 2011 11:33 pm

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Einstein » vr okt 25, 2013 1:02 pm

Het klopt dat er onder bepaalde omstandigheden (zoals voor de Big Bang) geen tijd zou kunnen lopen, maar dat is een stelling die je alleen kan concluderen uit Einsteins algemene relativiteitstheorie, waarin op nog andere gekke manieren met ruimtetijd gestunt wordt. Daarbij is er in die theorie in de huidige staat van het universum wél sprake van een reële (mits relatieve) verlopende tijd.
De andere grote natuurkundige theorie, de quantummechanica, maakt normaal gesproken gebruik van de 'klassieke' tijd die altijd homogeen verloopt. Toen men echter probeerde de quantummechanica op het gehele universum toe te passen (een aanpak die overigens nogal controversieel is) bleek dat de tijdsvariabele uit alle formules was verdwenen.
:s
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Jdjsusinebeieje » vr okt 25, 2013 1:12 pm

Het heb echt totaal geen verstand op dat gebied, maar ik kan me echt niet voorstellen dat de tijd zoals wij hem waarnemen niet bestaat.

Die natuurkunde is toch volledig gebaseerd op wat wij waarnemen? Hoe meten ze dat de verloop van tijd verschilt> Als je de waarneming van tijd relativeert, dan weet ik niet of je wel waarde kan hechten aan al die andere waarnemingen, waarmee dit vast zou zijn gesteld. Ik ken de inhoud van al die theorieen niet, dus kan er verder niet echt veel mee. Maar ik vind (op gevoel) het feit dat een homogene tijd bestaat een stuk aannemelijker dan vele andere waarnemingen en berekeningen uit het universum, waar we bijna niks van af weten.

Misschien praat ik nu onzin maar dit schoot me even te binnen, dit vraag ik me dus af. 8-)
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Jdjsusinebeieje
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4088
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Einstein » vr okt 25, 2013 1:42 pm

Het klinkt heel bizar allemaal, maar in bijvoorbeeld GPS-satellieten wordt er al automatisch rekening gehouden met het feit dat de tijd op die satellieten anders verloopt dan hier op aarde. Anders zou de TomTom je al snel het verkeerde pad op sturen :woeh:
Nu zijn dat allemaal principes uit de relativiteitstheorieën van Einstein en niet het wazige effect dat in bovengenoemd experiment bestudeerd is, maar die principes zijn in ieder geval wél wetenschappelijk zeer goed onderbouwd. Best een toer om dat in Jip-en-Janneketaal uit te leggen dus weet niet of ik dat ga doen, heb nu in ieder geval geen tijd.
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor YYY » vr okt 25, 2013 3:24 pm

Het is al in jip en janneke taal uitgelegd. Namelijk de serie 'Into the Universe with Stephen Hawking' http://www.imdb.com/title/tt1655078/ en dan deel/aflevering 2 'Time travel'.

Ik heb dit toevallig vorige week gekeken en hier wordt het allemaal heel erg goed uitgelegd. Massa bepaald tijd, hoe meer massa hoe sneller de tijd gaat. Dus als je op (of in de buurt van) een planeet bent met een veel grotere massa dan de aarde, dan gaat de tijd relatief sneller en kun je dus 'tijdreizen' naar de toekomst. Want een week op die planeet zou dan bijvoorbeeld een jaar op aarde zijn.

De serie staat ook op Netflix
Avatar gebruiker
YYY
Belezen Gebruiker
Offline
 
Posts: 162
Geregistreerd: za nov 24, 2012 7:47 pm

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Eko » vr okt 25, 2013 7:50 pm

Het feit dat entropie verhoogt is toch genoeg om algemeen aan te nemen dat er zo iets is als tijd, en de relativiteitstheorie beschrijft dan weer mooi hoe snel hij voorbij gaat tov elke waarnemer.
- #Eko4Mod -
Avatar gebruiker
Eko
-~○☼○~-
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3975
Geregistreerd: do feb 24, 2011 10:27 pm
Woonplaats: Ganda

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Einstein » za okt 26, 2013 1:24 am

De tweede wet der thermodynamica is inderdaad een redelijk eenduidige manier om de tijd mee te definiëren. Dat tijd geen fundamenteel gegeven is wil niet zeggen dat de tijd in zijn geheel niet bestaat, anders hadden we in een suf universum geleefd. Hoe dan ook is het concept 'tijd' voor fysici uiteindelijk lastig te bevatten en er valt een hoop te filosoferen over dit soort exotische experimenten.
Did: espresso, energy drink, jenever, sigaren
To do: meer espresso, energy drink, jenever en sigaren

Geloof het of niet, het heeft mijn derde oog geopend; ik zie wat ik zie in slowmotiondimensies
Avatar gebruiker
Einstein
Koos Kansloos
Donateur
Offline
 
Posts: 11460
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 11:57 pm
Woonplaats: Een filiaal bij u in de buurt

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Partypipo » za okt 26, 2013 3:14 pm

Einstein schreef:De gekke fysici zijn op dreef :woeh: Nu is er weer een trippy experiment gedaan waarin bevestigd lijkt te worden dat tijd geen fundamenteel natuurprincipe is, maar een artefact dat ontstaat door het feit dat wij waarnemers zelf onderdeel uitmaken van deze kosmos. Voor iemand die van buiten dit universum naar ons zou kijken zou het universum volgens de achterliggende theorie stil moeten staan :conf:

http://arxiv.org/abs/1310.4691

Dit is precies wat ik ontdekt had nadat ik een dubbele dosis truffels op had en wiet, omdat ik dat zag.
Maar ja, ik kan dat dan niet uitleggen aan de hand van complexe wetenschappelijke theorieën ofzo.
Ted Bundy schreef:Mochten quotes van mede df'ers in je onderschrift plaatsen weer 'in' worden. Dan is deze de mijne.
Avatar gebruiker
Partypipo
Doneer-meneer
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4138
Geregistreerd: di sep 06, 2011 1:36 am

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Shaggattack » vr feb 28, 2014 1:44 pm

Oud militair fort gevonden onder Alcatraz

Onder de gevreesde voormalige gevangenis van Fort Alcatraz, op een eiland vlak bij San Fransisco, hebben Amerikaanse wetenschappers de resten ontdekt van een veel oudere fortificatie.


Dat meldt de Britse BBC donderdag.

Radarapparatuur, die middels elektromagnetische golven door verschillende grondlagen heen kan kijken, ontmaskerde het fort uit de 19e eeuw, waarvan lang werd gedacht dat het vernietigd was.

''Onder de huidige gevangenisgebouwen bevinden zich magazijnen en tunnels, waardoor mensen en munitie zijn vervoerd'', weet onderzoeker Mark Everett.

Toen in het gebied goud werd ontdekt, diende het fort om het sterk uitbreidende San Francisco te beschermen. Toen de Amerikaanse Burgeroorlog in 1861 uitbrak, vormde het fort een strategisch defensief punt.

Gevangenis

Actief gevochten is er echter nooit. Ten slotte werd het begin vorige eeuw overklast door de beruchte gevangenis, waar de grootste criminelen vastzaten.

Oude foto's tonen hoe het fort, ook wel caponnière genaamd, er uitzag. De gevangenis, die er later bovenop is gebouwd, zorgt ervoor dat het tegenwoordig niet meer toegankelijk is.

Tegenwoordig is de voormalige gevangenis Fort Alcatraz een toeristische trekpleister die jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers trekt.

---
http://www.nu.nl/wetenschap/3713677/oud ... atraz.html
http://www.bbc.com/news/science-environment-26233170
Avatar gebruiker
Shaggattack
paperboy
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1086
Geregistreerd: do maart 17, 2011 2:50 am

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Eko » ma maart 17, 2014 7:58 pm

http://www.scientificamerican.com/artic ... arization/

Gravity Waves from Big Bang Detected

Physicists have found a long-predicted twist in light from the Big Bang that represents the first image of ripples in the universe called gravitational waves, researchers announced today. The finding is direct proof of the theory of inflation, the idea that the universe expanded extremely quickly in the first fraction of a second after it was born. What’s more, the signal is coming through much more strongly than expected, ruling out a large class of inflation models and potentially pointing the way toward new theories of physics, experts say.

“This is huge,” says Marc Kamionkowski of Johns Hopkins University, who was not involved in the discovery but who predicted back in 1997 how these gravitational wave imprints could be found. “It’s not every day that you wake up and find out something completely new about the early universe. To me this is as Nobel Prize-worthy as it gets.”

The Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization 2 (BICEP2) experiment in the South Pole found a pattern called primordial B-mode polarization in the light left over from just after the Big Bang, known as the cosmic microwave background (CMB). This pattern, basically a curling in the polarization, or orientation, of the light, can be created only by gravitational waves produced by inflation. “It looks like a swirly pattern on the sky,” says Chao-Lin Kuo of Stanford University, who designed the BICEP2 detector. “We’ve found the smoking gun evidence for inflation and we’ve also produced the first image of gravitational waves across the sky.”

Such a groundbreaking finding requires confirmation from other experiments to be truly believed, physicists say. Nevertheless, the result has won praise from many leaders in the field. “There’s a chance it could be wrong, but I think it’s highly probable that the results stand up,” says Alan Guth of the Massachusetts Institute of Technology, who first predicted inflation in 1980. “I think they’ve done an incredibly good job of analysis.” The BICEP2 detectors found a surprisingly strong signal of B-mode polarization, giving them enough data to surpass the “five-sigma” statistical significance threshold for a true discovery. In fact, the researchers were so startled to see such a blaring signal in the data that they held off on publishing it for more than a year, looking for all possible alternative explanations for the pattern they found. Finally, when BICEP2’s successor, the Keck Array, came online and began showing the same result, the scientists felt confident. “That played a major role in convincing us this is something real,” Kuo says.

The cosmic microwave background is a faint glow that pervades the entire sky, dating back to just 380,000 years after the Big Bang. Before that time, the baby universe was too hot and dense for light to travel far without bumping into matter. When it cooled to the point that neutral atoms could form, light was freed to fly through space unimpeded, and it became the CMB. This glow was discovered accidentally in 1964 by Arno Penzias and Robert Wilson, who initially mistook it for interference caused by pigeon droppings on their antenna. Eventually, the scientists realized they had discovered an imprint from the primordial universe, a finding that won them the 1978 Nobel Prize in physics. “It’s amazing what’s come out of the CMB,” Wilson says. “Initially I didn’t realize anywhere near how much information there might be coming from it. From my point of view, it’s been a wonderful ride.”

BICEP2 uses about 250 thumbnail-size polarization detectors to look for a difference in the CMB light from a small patch of sky coming through its telescope in two perpendicular orientations. The instrument collected data between January 2010 and December 2012 at the Amundsen-Scott South Pole Station, where the cold, dry air offers especially stable viewing conditions. Another experiment there, the South Pole Telescope, reported finding B-mode polarization last year, although the signal it saw was clearly due to the known process of gravitational lensing (a warping of light caused by massive objects) of the CMB by large galaxies, rather than the primordial gravitational waves seen here.

BICEP2 has plenty of competition in searching for B-mode polarization in the CMB: other projects include the Atacama B-mode Search (ABS) led by Princeton University, the POLARBEAR experiment led by the University of California, Berkeley, the high-altitude balloon-borne E and B Experiment (EBEX) run by the University of Minnesota, the Cosmology Large Angular Scale Surveyor (CLASS) led by Johns Hopkins University and numerous others. Given that the BICEP2 team saw such a clear signal, these searches should easily confirm the results if they are real. “Right now it’s just the tip of the iceberg,” Kamionkowski says. “In the coming years we’re going to be able to extract a huge amount from these measurements. It’s a great thing, not just for the guys who found it but also for the people they scooped” because the different experiments should collect complementary data .

The BICEP2 researchers have reported a surprisingly large number for r, the ratio of the gravitational wave fluctuations in the CMB to the fluctuations caused by perturbations in the density of matter. This value was previously estimated to be less than 0.11 based on all-sky CMB maps from the Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) and the Planck satellite. BICEP2’s value, however, is around 0.20. “Everything hinges on this little r,” Guth says, “and this measurement changes things quite a bit. In fact, the models that looked like they were ruled out last week are now the models that are favored this week.” Such a high value of r, for instance, indicates that inflation began even earlier than some models predicted, at one trillionth of a trillionth of a trillionth of a second after the Big Bang.

The timing of inflation, in turn, tells physicists about the energy scale of the universe when inflation was going on. BICEP2’s value of r suggests that this was the same energy scale at which all the forces of nature except for gravity (the electromagnetic, strong and weak forces) might have been unified into a single force—an idea called grand unified theory. The finding bolsters the idea of grand unification and rules out a number of inflation models that do not feature such an energy scale. “This really collapses the space of plausible inflationary models by a huge amount,” Kamionkowski says. “Instead of looking for a needle in a haystack, we’ll be looking for a needle in a bucket of sand.” Grand unified theories suggest the existence of new fields that act similarly to the Higgs field associated with the Higgs boson particle discovered in 2012. These new fields, in turn, would indicate that other, heavier Higgs boson particles also exist, although with masses so high they would be impossible to create in any traditional particle accelerator. “This measurement is allowing us to use the early universe as a lab for new physics in energy ranges that are otherwise inaccessible to us,” Kamionkowski says.
- #Eko4Mod -
Avatar gebruiker
Eko
-~○☼○~-
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3975
Geregistreerd: do feb 24, 2011 10:27 pm
Woonplaats: Ganda

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Vinz » ma maart 17, 2014 8:02 pm

Kun je dat vertalen voor me, mijn Engels is echt belabberd. Als ik het doe via Google Translate klopt de hele opbouw van zinnen niet meer :(
Avatar gebruiker
Vinz
<3
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3045
Geregistreerd: ma maart 28, 2011 12:10 pm

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor manoes » ma maart 17, 2014 8:08 pm

Als je dat niet eens kunt lezen is het wel erg met je gesteld.
Vroeger was ik verliefd op Karin A.; ik leerde haar kennen in Dijk en Duin. Zij was niet verliefd; toch vond ze het goed dat ik voor haar knielde en haar met mijn mond in liefde diende.
Daar ben ik haar nog altijd dankbaar voor.
他妈的万歳
万歳
Avatar gebruiker
manoes
Belezen Gebruiker
Verbannen
 
Posts: 239
Geregistreerd: za maart 15, 2014 5:58 pm

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Vinz » ma maart 17, 2014 8:09 pm

manoes schreef:Als je dat niet eens kunt lezen is het wel erg met je gesteld.

Wie had het hier over lezen, het lezen gaat mij prima af. Het begrijpen is een ander verhaal.
Avatar gebruiker
Vinz
<3
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3045
Geregistreerd: ma maart 28, 2011 12:10 pm

Re: Het algemene topic voor wetenschappelijk nieuws

Berichtdoor Shaggattack » ma apr 14, 2014 5:16 pm

'Ziekte bedreigt wereldvoorraad bananen'
Een om zich heen grijpende ziekte bedreigt een enorm deel van de wereldvoorraad bananen. Daarvoor heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties maandag gewaarschuwd.

Het gaat om een variant van de panamaziekte. Als de kwaal zich verspreid van Azië naar Afrika en het Midden-Oosten kan dit "de teelt en export van bananen ernstig bedreigen", aldus de FAO.

Bananen zijn het op drie na belangrijkste voedingsgewas van de minst ontwikkelde landen van de wereld. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen. "Landen moeten nu optreden als we het ergst denkbare scenario willen voorkomen", zei FAO-plantpatholoog Fazil Dusunceli. Secretaris van het Wereld Bananenforum Gianluca Gondolini zei dat dit schade kan toebrengen aan 'werkgelegenheid en overheidsinkomsten in veel tropische landen'.

Volgens de FAO heeft de panamaziekte de afgelopen twee decennia al tot grote verliezen in Zuidoost-Azië geleid en zijn er recentelijk ook besmettingen opgedoken in Jordanië en Mozambique. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel en kan decennialang de bodem besmetten.

http://www.nu.nl/buitenland/3751598/zie ... nanen.html
Avatar gebruiker
Shaggattack
paperboy
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1086
Geregistreerd: do maart 17, 2011 2:50 am

Volgende

  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Nieuws en Actualiteiten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Royal Queen Seeds banner