Geen idee of er animo voor is maar had het toch al gemaakt dus hierbij wat tips,adviezen etc.
Als het niets is doe het maar in prullenbak dan.
Peace!
Wat verstaat men onder een gameverslaving?We horen het steeds vaker, en het is natuurlijk ook niet gek met al deze nieuwe technieken van tegenwoordig. Gameverslaving, een nieuw soort onder de verslavingen, maar moet zeker niet worden onderschat.
Xbox, Playstation, Wii,pc..Tegenwoordig is het niet alleen de computer die in de huiskamer, slaapkamer of speelruimte staat, nee….. We hebben tegenwoordig verschillende keuzen uit diverse soorten computers, zoals: Xbox, playstation, Wii etc.
Het begint als iets onschuldigs. Computerspelletjes horen er tegenwoordig bij in het leven. De meeste mensen kunnen dan ook zonder dat dit problemen geeft een computerspelletje spelen, maar 20 % van deze mensen raakt wel in de problemen, en kunnen een spelverslaving ontwikkelen.
VerwaarlozingDoordat men verslaafd raakt aan gamen, worden contacten met familie, school en/ of werk verwaarloosd. Ook zien we vaak dat de basisbehoeftes van de mens worden verwaarloosd zoals het eten en de persoonlijke hygiëne. “Het is toch moeilijk te begrijpen dat computeren belangrijker is als hygiëne en voedsel”, maar mensen met een gameverslaving zien dit niet meer in omwille van een video- of computerspel.
Een gameverslaving gaat geregeld gepaard met obsessief/dwangmatig gedrag en het gebruik van drugs. Stel je voor dat je 16 uur achter een stuk een spelletje speelt om alleen te proberen je score te verhogen en te verbeteren…. Om dit vaak vol te houden komen vele van hen ook met drugs in aanraking.
Van jong tot oud verslaafd aan gamenGameverslaafden zijn er in alle soorten en maten, het Smit & Jones Kliniek in Amsterdam melde zelfs een geval van amper 8 jaar oud. Zij zijn toen ook begonnen met een onderzoek naar het fenomeen van dwangmatig spelen. Men kwam tot de conclusie dat een persoon met een gameverslaving dezelfde karakteristieken vertoond als een gok- en drugsverslaafde.
Het dwangmatige spelgedrag bij gameverslaafden is vaak progressief. Voor veel van de gameverslaafden begon het spelen van een game onschuldig met enkele uren in de week, zonder negatieve gevolgen. Naarmate de weken volgden begon de game de overhand te krijgen en begon het gradueel maar gevaarlijk dwangmatiger te worden.
Gameverslaafden hebben veelal last van Obsessieve gedachten
Gezondheidsproblemen
Schade op lange termijn aan persoonlijke relaties, opleiding en carrière
Al deze punten zijn net zo erg als een ander soort verslaving. De symptomen van spelverslaving lijken veelal op de gokverslaving. Spelverslaafden denken: “De volgende keer zal ik gaan winnen.” Deze gedachte zorgt er onder andere voor dat men in een dwangmatige cyclus gevangen komt te zitten.
Spelverslaafden gebruiken veelal ook stimulerende middelen zoals: Red Bull, koffie, sigaretten, soft drugs, speed, of uiteindelijk zelfs cocaïne. Hoe dieper men in zijn verslaving zit hoe ernstiger dit gebruik zal worden. Een gameverslaafde is enkel gefocust op zijn spel, zijn medemens ziet hij/ zij niet staan. Waar niet-spelverslaafden van kunnen genieten, zal de spelverslaafde niet eens herkennen.
Ontkenning van gameverslaafdenEen gameverslaafden kan om te ontkennen dat hij/ zij verslaafd is aan gamen, gemakkelijk dagen tot weken stoppen met gaming. Dit kan leiden tot een ontkenning van de gameverslaving wat zeer gevaarlijk kan zijn. Het is zeer misleidend dus probeer hier doorheen te kijken!
Bij het ontwennen aan een gameverslaving worden dezelfde symptomen gezien als bij mensen met een chemische afhankelijkheid. Een gameverslaafden heeft hulp nodig die onder andere gegeven kan worden door psychologen, psychiaters en therapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van spelverslaving en doormiddel van groepstherapie.
Wat doe je tegen 'game-verslaving'?
Veel ouders melden zich bij ons met de vraag wat er te doen valt aan de game-verslaving van hun kind. Meestal gaat het daarbij om jongens, en vaak gaat het om het spel 'World of Warcraft' (WoW) dat online gespeeld wordt en razend populair is.
Op dat soort vragen kunnen we moeilijk antwoord geven, omdat er naar 'game-verslaving' nog maar weinig onderzoek is gedaan. Eigenlijk bestaat het nog helemaal niet, in de reguliere gezondheidszorg. Eventuele adviezen kunnen dus alleen maar gebaseerd zijn op gezond verstand.
Voorlopig zou ik gamende jongeren het voordeel van de twijfel willen geven. Zolang het goed gaat op school, zolang ze hun afspraken nakomen, en zolang ze interesse blijven houden in andere dingen en andere mensen, is er weinig aan de hand.
VerslavingLang niet alles waar je intensief of gepassioneerd mee bezig bent, is een verslaving. Zelfs niet wanneer het je leven ingrijpend beïnvloedt. Onze kinderpsychiater Aleid Grijpma gaf ooit het voorbeeld van verliefdheid, wat invloed kan hebben op eten, slapen en schoolprestaties. Met verliefdheid ga je echter niet naar een afkick-kliniek.
Daarmee is niet gezegd dat jongeren geen problematisch game-gedrag kunnen vertonen. Problematisch game-gedrag bestaat wel degelijk. Maar wat je dan ziet, is dat het bijna altijd samengaat met andere problematiek, zoals problemen in het gezin, op school, met drugs, of met alcohol.
Vluchtgedrag
Een ander begrip dat vaak genoemd wordt in verband met gamen, net als verslaving, is vluchtgedrag. Het zou dan gaan om een vlucht uit de werkelijkheid, en met name uit het sociale leven.
Ook daar wordt veel te ongenuanceerd over gesproken. Er wordt ál te gemakkelijk een beeld geschetst van de gamer als een zielig stukje mens in een donkere wereld, die de werkelijkheid niet aankan en daarom zichzelf terugtrekt in een schijnwereld waar hij steeds verder ingezogen wordt tot hij eraan kapot gaat.
Men mag dan graag verwijzen naar voorbeelden in Korea of China, waar inderdaad wel eens iemand dood neervalt van het gamen. Maar aan zulke incidenten, die zich voordoen in volstrekt andere culturen, mag je natuurlijk nooit conclusies verbinden voor Nederlandse jongeren.
Maak expres afspraken met vrienden buiten de deur zodat je geen behoefte ontwikkeld om te gamen. Maar ga ook leuke dingen doen met je gezin binnen in huis als bijvoorbeeld een bord spel spelen.
Maak het dwangmatige gamen bespreekbaar met je partner en probeer samen je game gedrag te doorbreken.
Bespreek wat je zocht, door te gamen en wat je gevonden hebt. Probeer uit te leggen waar de drang om te blijven gamen door ontstaat.
Wanneer een relatie dusdanige schade heeft opgelopen door het game gedrag adviseren we om eens een gesprek aan te gaan met je huisarts die je door kan verwijzen naar instanties die je kunnen en willen helpen om in eerste instantie je relatie weer beter op de rails te krijgen.
Ga de confrontatie aan met de gamer en wijs je partner op de verantwoordelijkheden die er ook nog naast, het spelen van spelletjes, zijn.
Spreek tijdsduur en tijdsstip af, wanneer er ge- gamed kan en mag worden.
Doorbreek het teveel gamen door andere afspraken te maken buitenshuis.
Laat game attributen thuis tijdens een vakantie.
Probeer weekenden game vrij te houden en vul het in met andere leuke dingen samen of met het gezin.
Erken dat je een probleem hebt. Besef tevens dat je dit niet alleen kunt oplossen en aanvaar hulp. Hetzij van specialisten maar ook van je partner.
Zorg ervoor dat je voor dat je gaat gamen, al je andere verplichtingen na gekomen bent en dat dus niemand het gevoel meer krijgt dat je, je omgeving alsnog weer vergeten bent.
Wederzijds begrip en geduld is belangrijk. Hopelijk is hiervan veel in huis.
Tips om gameverslaving te voorkomen:
Voor ouders: Bepaal duidelijk wanneer, hoeveel en welke games er gespeeld mogen worden.
Leef deze regels na en stel beperkingen in als de regels worden overtreden.
Laat kinderen voor het spelen eerst hun huiswerk maken.
Laat geen games toe in de slaapkamer.
Probeer samen spelen te bevorderen maar beperk dit niet tot online spelen met anderen.
Speel ook zelf games met of tegen uw kind.
Laat kinderen tenminste op een meter afstand van het scherm zitten.
Zorg voor voldoende licht en frisse lucht.
Laat kinderen niet spelen vlak voor het slapen.
Parental Control inschakelen. U kunt bijvoorbeeld een tijdslimiet instellen op het gebruik van internet of de Parental Control gebruiken dat in bijvoorbeeld World of Warcraft al ingebouwd is.
Voor jezelf Stel tijdslimieten voor jezelf in dus begin- en eindtijden.
Laat je omgeving zich met jou bemoeien, zonder je niet af.
Stel op vaste tijden pauzes in.
Stel regels vast voor het geval je langer speelt dan je had besloten.
Wiki; Wetenschappelijk onderzoekEr zijn nog weinig resultaten op dit terrein. Experts zijn het ook niet eens of ziektebeelden wel bestaan. Wel is er een beperkt aantal klinieken, ook privéklinieken die verslaafden tegen hoge bedragen hulp bieden. In Tiel bestaat er een kliniek voor jongeren die aandacht besteedt aan overmatig gamen. De kliniek stelt ook dat het overmatig gamen niet de kern is van de jongere, de problematiek is het gevolg van andere problemen bij jongeren. [2] Wetenschapper Jeroen Lemmens heeft een Nederlands boek geschreven over gameverslaving ,maar in zijn wetenschappelijke artikel is te lezen dat hij ook worstelt met de definitie van het begrip. Hij heeft de criteria van pathologisch gokken gebruikt en deze zelf vertaald naar het gamen.
In 2007 besloot de American Medical Association om het overmatig gamen geen verslaving te noemen, omdat op dat moment het wetenschappelijke onderzoek op dit terrein nog niet ver genoeg gevorderd is. Op 21 juni 2007 is er een persverklaring uitgeven van de American Psychiatric Association dat gameverslaving NIET in de DSM als een gedragsverslaving wordt opgenomen.
Omdat in Europa gameverslaving nog geen medische erkenning geniet worden behandelingen niet door een ziektekostenverzekering vergoed.
Doordat er wetenschappelijk nog zo weinig bekend is, zijn er geen richtlijnen voor het ontwerpen van spellen. Spelontwikkelaars hebben dus vrij spel in het ontwerpen van een game. Bij de makers van diverse computerspellen is bekend, dat zij de mate van verslaving doelbewust meewegen in hun commerciële strategie: hoe meer mensen spelen, hoe meer zij verdienen.
Volgens onderzoekers van de Stanford University School of Medicine hebben mannen een grotere waarschijnlijkheid om verslaafd te raken aan computerspellen dan vrouwen.
Er bestaat software om het overmatig computergebruik in te dammen bv.parental control, die is echter niet waterdicht en relatief eenvoudig te omzeilen.(zo lek als een mandje maar goed)
Handige linkhttp://www.loes.nl/algemeen/tips/basiss ... -verslaafd je kan er een testje doen als je nieuwsgierig bent
I was standing in the park, wondering why frisbees got bigger as they came closer... then it hit me!