Het subforum over alcoholische dranken. Hier gaat het over alles van bier en wijn tot absinth.
Plaats een reactie

Wat voor soort Whisk(e)y vind je lekkerst?

Single malt Speyside
1
17%
Single malt Lowland
0
Geen stemmen
Single malt Highland
0
Geen stemmen
Single malt Island
0
Geen stemmen
Single malt Islay
4
67%
Ierse whiskey
1
17%
Bourbon
0
Geen stemmen
Japanse Whisky
0
Geen stemmen
Blended whisky
0
Geen stemmen
 
Totaal aantal stemmen : 6

Re: Whisk(e)y

ma maart 28, 2011 10:55 pm

Penny packer. Ik dacht ik probeer eens een bourbon, toch nog best wel lekker.

Re: Whisk(e)y

ma apr 04, 2011 9:42 pm

Whisky tijd!

Glen Moray 12, die wil ik op hebben

Re: Whisk(e)y

ma apr 04, 2011 9:44 pm

Petrovic schreef:Penny packer. Ik dacht ik probeer eens een bourbon, toch nog best wel lekker.

Four Roses is op zich ook best een lekkere bourbon maar verveeld snel.. :(

Re: Whisk(e)y

ma apr 04, 2011 9:44 pm

Ik heb toevallig net een lekker glaasje Double Barrel ingeschonken

Re: Whisk(e)y

ma apr 04, 2011 10:07 pm

Petrovic schreef:- Coal ila cask strenght.
- Laphroaig 18.
- Ardbeg Uigeadail.

:love:

Re: Whisk(e)y

do apr 07, 2011 5:43 pm

Iemand al Japanse Whisky geprobeerd?
Zag een mooie fles Yamazaki 10y staan in de winkel maar toch veilig gekozen voor de glenfiddich 12y :love:

Re: Whisk(e)y

do apr 07, 2011 5:52 pm

Ik hoorde gisteren goede verhalen over japanse whisky!

Re: Whisk(e)y

do apr 07, 2011 6:01 pm

Ik heb die yamazaki 10 jaar geprobeerd op het whisky festival. Was mijn laatste drankje en mijn mond zat toen vol peat smaak dus was moeilijk oordelen. Maar zover ik het kon oordelen is de kwaliteit zo goed als gelijk.

Re: Whisk(e)y

za apr 16, 2011 2:16 pm

Vanavond weer hard gaan op onder andere whisky :kleuter:

Re: Whisk(e)y

za apr 16, 2011 2:59 pm

Iemand ervaring met Connemara (Ierse peated whiskey)?

Re: Whisk(e)y

za apr 16, 2011 7:48 pm

Exceptional Insight schreef:
Flameon schreef:WAt is voor jullie whiskey fanaten het grote verschil tussen een goedkope en dure whiskey?

En wederom een weloverwogen, scherpzinnige vraag van de vlam. Nou, dan zal ik ook maar weer een lumineus antwoord geven: Goedkope whisky is vies, dure whisky is lekker!


Kwestie van smaak. GlennFarclas 25yrs(E300) en Blair Athol 18yrs van Duncan Tailor(E190) vond ik toch onder doen voor de Arran Malt 12yrs(E30). Om maar even voorbeeldje te noemen. Maar over het algemeen is de prijs wel naar de smaak.

Petrovic schreef:Iemand ervaring met Connemara (Ierse peated whiskey)?

Geen eigen ervaring, maar van horen zeggen. Schijnt wel de moeite te zijn, maar dat ie niet kan tippen aan de Schotse.




Afgelopen woensdag een proeverij gehad van Springbank Distilleries. Een leuke kleine destilleerderij in Campbeltown. Een plaatsje wat vroeger ooit het Mekka van de whisky was. Springbank is een van de weinig overgebleven(misschien de enige) destilleerderijen van Campbeltown. Springbank is uniek omdat het een volledig onafhankelijk en zelfstandig familie bedrijf is gebleven. Ze stoken ook niet het hele jaar door, en maken veel verschillende whisky's. Het aparte van hun Single Malts is dat ze standaard op 46% worden gebotteld, behalve de cask strenght en hun blends.

De proeverij begon met een binnenkomertje, een blended whisky. De Campbeltown Loch. Die viel me redelijk tegen. Een behoorlijk straffe whisky terwijl hij absoluut niet sterk(gewoon 40%) en niet peated was. Een whisky met weinig diepte en geen verrassende tonen.

Daarna de Hazelburn CV geproefd, lekkere krachtige whisky. Een beetje noten-houten-olie smaak, best aardig.

Toen de Hazelburn 8yrs, vond ik persoonlijk niks aan. Een hele zachte whisky, maar toch wel wat diepte in de smaak.

En daarna werd het echt feest.

De Springbank 10yrs, erg lekkere whisky. Zowel pittig als zacht, niet heel complex maar wel wat diepte in de smaak. Hele lichte turf smaak en het zilte van Islay(Campbeltown ligt dicht bij de kust). En ook heel lichtjes iets fruitigs en kruidigs.

De Sprinbank 15yrs, een zeer complexe whisky. Zeer vol van smaak en een variatie aan sensaties die veranderen van de geur tot de afdronk. Ook weer het lichte zilte turf vleugje terug te vinden.

De Longrow CV, Voor Islay liefhebbers, betaalbaar, goed. Meer ga ik niet verklappen. Maar echt wel een aanrader.

De Longrow 14yrs, Godverdomme wat is dat lekker. En ook helaas wel redelijk aan de prijs. Hier moet een paar druppels water bij(2 a 3) en dan komt er een toverland tevoorschijn. Een hele zachte whisky, peated maar niet sterk, complex. Als je van whisky houdt, dit is je ding.

De groep bestond uit veel verschillende mensen met veel verschillende smaken. Maar bij de laatste werd iedereen verliefd. :love:

Re: Whisk(e)y

za apr 16, 2011 9:55 pm

DrippTone schreef:Kwestie van smaak. GlennFarclas 25yrs(E300) en Blair Athol 18yrs van Duncan Tailor(E190) vond ik toch onder doen voor de Arran Malt 12yrs(E30). Om maar even voorbeeldje te noemen. Maar over het algemeen is de prijs wel naar de smaak.

Maar dan noem je ook wel bedragen zeg. Met zo'n prijs heb je heel wat te bewijzen.

Re: Whisk(e)y

zo apr 17, 2011 1:12 pm

Het waren hoe dan ook zeer lekkere, speciale en bijzondere whisky's. Maar toevallig was er eentje bij die toen een stuk lekkerder was, en veeeeeeeeeel goedkoper.

Re: Whisk(e)y

di mei 03, 2011 1:22 pm

Ik heb mijn wijvenwhisky weer gehaald :love:

Re: Whisk(e)y

di mei 03, 2011 1:26 pm

Stelletje oude mannen. 8-)

Re: Whisk(e)y

di mei 03, 2011 1:27 pm

Zoiets zei die verkoopster ook al :(

Re: Whisk(e)y

di mei 03, 2011 1:35 pm

Wat gemeen van Andrew 8-)

Re: Whisk(e)y

di mei 03, 2011 3:33 pm

Flameon schreef:
WAt is voor jullie whiskey fanaten het grote verschil tussen een goedkope en dure whiskey?


er zit wel een correlatie tussen prijs en palet. Er zijn zeker goede whisky's te krijgen voor 20 euro (voor de liefhebbers van turfwhisky Té Bheag vond ik bijvoorbeeld aangenaam)
maar een duurdere whisky is verfijnder in de dronk ("smooth" - een goed voorbeeld is Lagavullin: een rokerige/jood-achtige whisky die gelijkertijd erg verfijnd is in de afdronk) en de smaken zijn complexer, dwz er gebeurt meer, er zijn subtiliteiten en aspecten te ontdekken in de smaak.

Re: Whisk(e)y

wo mei 04, 2011 10:56 am

Tomzeur schreef:Wat gemeen van Andrew 8-)


:lol:

Re: Whisk(e)y

wo mei 04, 2011 11:46 am

Ohja, als je van peat houdt is dit een echte aanrader. Op cask strenght.

Re: Whisk(e)y

za mei 07, 2011 2:13 pm

TOK schreef:jood-achtige whisky


:lol:

Ik neem aan dat je jodium-achtig bedoelt?

Re: Whisk(e)y

za mei 07, 2011 2:14 pm

Wikipedia schreef:Dijood of moleculair jood (I2) is de belangrijkste enkelvoudige stof van het element jood.


Muhahahahaha :twisted:

Re: Whisk(e)y

za mei 07, 2011 2:16 pm

Einstein schreef:
Wikipedia schreef:Dijood of moleculair jood (I2) is de belangrijkste enkelvoudige stof van het element jood.


Muhahahahaha :twisted:


Ja maar, in de context van whisky heb je het toch altijd over een jodium-achtige smaak? Vooral bij de islay whisky's, zo'n zilte peated smaak.

Re: Whisk(e)y

za mei 07, 2011 2:17 pm

Oh, dat weet ik niet :oops: Ik ben ook maar een simpele wetenschapper 8-)

Re: Whisk(e)y

za mei 07, 2011 2:21 pm

Ik kan het ook fout hebben hoor, maar ik had nog nooit van een jood-achtige smaak gehoord, en ik vond het erg grappig klinken. :P

Re: Whisk(e)y

ma mei 09, 2011 6:04 pm

Vanavond is het weer whisky tijd :kleuter:

Re: Whisk(e)y

ma mei 09, 2011 9:06 pm

Oom Klaas schreef:Vanavond is het weer whisky tijd :kleuter:


Ik drink niet zo snel, dus bij mij is het voorlopig elke avond whisky tijd!

Re: Whisk(e)y

ma mei 09, 2011 10:40 pm

Xeloc schreef:
Oom Klaas schreef:Vanavond is het weer whisky tijd :kleuter:


Ik drink niet zo snel, dus bij mij is het voorlopig elke avond whisky tijd!

Als je wel snel bent, kan het ook elke avond whisky tijd zijn hoor.

Re: Whisk(e)y

di mei 10, 2011 10:09 am

Ik denk dat het vanavond weer eens whisky tijd is, en dan met een goede film erbij :)

Re: Whisk(e)y

di mei 10, 2011 1:49 pm

Ragnarok schreef:Ik denk dat het vanavond weer eens whisky tijd is, en dan met een goede film erbij :)


Plaats een reactie