Homepage Drugs Trip Reports Verslaving Stimulanten Verdovende Middelen Tripmiddelen More...

Zamnesia banner   Drugs testen banner

Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Wil je iets kwijt over je verslaving, heb je een vriend die te veel neemt, of zoek je steun bij het stoppen?
Alles wat met verslavingen te maken heeft hoort hier, of het nu drugs-gerelateerd is of niet.

Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Basshoven » ma dec 02, 2013 2:55 am

Hee allemaal :kleuter:

Ik ben een tijdje niet zo actief geweest op het forum omdat ik druk bezig ben met mijn olieverfschilderij. Het werken aan dat schilderij heeft me nog meer doen inzien hoezeer ik ervan houd, het maken van kunst, maar het heeft me ook opmerkzaam gemaakt op het gegeven dat mijn hppd best wel aanwezig is.

Omdat ik geen zin heb mijn zicht te verzieken heb ik dus besloten alle verdovende middelen links te laten liggen, totdat de klachten verdwenen zijn. Onder die middelen valt ook tabak.

Daarbij heeft een kennis van mij, net 30 jaar, pas de diagnose COPD gehad en om eerlijk te zijn wil ik mijn veertigste levensjaar niet spenderen aan een beademingsapparaat. Die confrontatie is dus nog een reden om te kappen.

Ik rook sigaretten sinds mijn vijftiende, ben 4 jaar geleden een jaar gestopt, en rook nu dus alweer 3 jaar tabak. Ik wil dit topic gebruiken als logboek om de voortgang van mijn onthouding vast te leggen, en ik dacht dat het een mooie kans zou zijn voor anderen die ook denken te stoppen met roken om mee te doen.

Ik denk dat het stoppen met roken en met andere middelen niet zo moeilijk wordt, omdat ik mijn eigen maniertje heb om habits te kicken. Ik ben zo ook van mijn coke-verslaving en wiet-verslaving afgekomen, en nu zal dat weer zo zijn met tabak.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in mijn methode om van substanties af te komen:
Spoiler! :
in mijn ogen draait het stoppen met een substantie niet om geforceerde onthouding. Ik houd van filosofie, en een verslaving kicken gaat het best via de filosofische methode.

Het is gemakkelijk om eenmaal te stoppen als je in je hoofd de actie van het stoppen hebt be-grepen. Met "be-grijpen" probeer ik een vorm van denken uit te drukken wat zowel verinnerlijking als begrijpen zelf uitdrukt. In het be-grijpen van iets, heb je iets begrepen doordat de gedachte een onderdeel van de constructie van je eigen ik is geworden. Zoals ik mezelf nu zie, zo kan ik mezelf enkel zien doordat deze gedachte een bouwsteen is van detgene waar ik mezelf mee identificeer: mijn "ik".

Om een gedachte zoals "niet-roker" te koppelen aan mijn "ik", probeer ik de opbouw en constructie van mijn eigen "ik" te begrijpen als een blauwdruk, en in het in-gedachten-ervaren van het gebouw van je eigen zelf wordt begrijpelijk hoe veranderlijk aspecten van die constructie zijn. Pas als je de veranderlijkheid van je eigen "ik" meemaakt (door er oprecht over te reflecteren) kun je aanpassingen maken.

Als ik het "gestopt zijn" dan eenmaal heb verinnerlijkt als een onderdeel van mijzelf door mijn "ik" als continu veranderlijk te ervaren, dan heb ik het stoppen be-grepen en is het niet moeilijk meer van de stof af te blijven omdat ik dan feitelijk al ben gestopt.
Stoppen met een drug of van een verslaving afkomen is voor mij dus hoofdzakelijk een proces van oprechte zelfreflectie, wat niet te onderschatten valt.

(PS: mensen die bovenstaande methode enkel begrijpen als "jezelf een eigenschap aanpraten" of louter "zelfbeïnvloeding" hebben de tekst niet zo begrepen als ik het heb bedoeld. "zelfreflectie" is een beter woord. Dat misverstand zou dan misschien ook mijn fout kunnen zijn, het is ook wat kort door de bocht geschreven, maar ik heb geen zin dit topic te veranderen in een filosofische beschouwing van het ik :kleuter: )

Nu, ik heb verder niet echt zin om in discussie te treden over die methode, omdat het zich heeft bewezen toen ik d.m.v. die methode van m'n cocaïneverslaving af ben weten te komen die wel erg heftig was, en wat toch een zware vorm van verslaving is. Ben inmiddels al +6 jaar coke-vrij met 0.0 moeite (en heb het vaak genoeg voor m'n neus, letterlijk, aangeboden gekregen, ook). Mensen die er sceptisch tegenover staan kunnen het negeren, anderen doen ermee wat ze willen. Zolang het voor mij werkt ben ik tevree en als het voor jullie ook werkt dan nog beter :kleuter:

EDIT: misschien heb ik die methode een beetje beschreven alsof het een wondermiddeltje is wat je kan gebruiken wanneer je wil. Dat is dus niet mijn bedoeling geweest, het is een methode die werkt via diepe zelfreflectie: het begrijpen van jezelf en wat je op dit moment definieert. Soms lukt het wel je geest te doorspitten en soms lukt het niet. Het ene kan moeilijker zijn dan het andere. Als het wel lukt, dan maakt het de onthouding ontzettend veel gemakkelijker, als het niet lukt dan moet het via the old fashion way :P

Ten slotte: Als mensen mee willen doen met het stoppen met sigaretten roken, dan kunnen ze ook gebruik maken van dit logboek :)

Cheerios! :kleuter:

DEELNEMERS:

- Basshoven
- Lizard King (begonnen op 4 - 12 - '13)
Laatst bijgewerkt door Basshoven op wo dec 04, 2013 7:19 pm, in totaal 3 keer bewerkt.
Basshoven
Offline
 

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor verneukeratief » ma dec 02, 2013 2:59 am

Avatar gebruiker
verneukeratief
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2957
Geregistreerd: di maart 08, 2011 5:09 pm
Woonplaats: Geel(B)

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Basshoven » ma dec 02, 2013 3:05 am

wat bedoel je met onmogelijk kan antwoorden? antwoorden op wat?
Basshoven
Offline
 

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor supergabbur » ma dec 02, 2013 3:21 am

Ik rook sowieso al niet, maar succes met stoppen. Je kunt het! :)
Avatar gebruiker
supergabbur
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1364
Geregistreerd: do nov 22, 2012 3:15 pm

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor verneukeratief » ma dec 02, 2013 3:23 am

supergabbur schreef:..Ik rook sowieso al niet..


joe ruikt anders flink
Avatar gebruiker
verneukeratief
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2957
Geregistreerd: di maart 08, 2011 5:09 pm
Woonplaats: Geel(B)

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Perry » ma dec 02, 2013 3:38 am

Gele zit niet lekker in zn schil geloof ik.
Ik denk er nog ff over, vind het altijd erg fijn en wilde stoppen om mn moeder te supporten die toen stiekem ging roken.
Wat dat betreft is mn drive te stoppen wat weg, maar mn moeder is van plan weer te stoppen.
Deze keer ga ik het eerst even aanzien en als ze een week succesvol is doe ik met jou mee :p
Avatar gebruiker
Perry
Intensive Care Bear
Donateur
Offline
 
Posts: 13206
Geregistreerd: do jul 21, 2011 6:03 pm
Woonplaats: Stim City

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Basshoven » ma dec 02, 2013 3:43 am

Leuk Jonggeleerd :) Ik hoop dat je moeder het volhoudt en dat je ook mee zal gaan doen :) de longen wat rust geven, nietwaar ;)

En Banaan: Ik snap nog steeds niet wat je wil zeggen met je verwijzing naar dat gefaalde porno-experiment. Wat heeft dat hier iets mee te maken? Ja, daar poogde ik mezelf ook te onthouden van iets, en faalde ik jammerlijk in :grin:
Ik denk dat ik hierin niet zal falen omdat ik naar mijn gevoel aardig geslaagd ben in het uitvoeren van mijn methode, dat was me destijds niet gelukt.
Basshoven
Offline
 

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor verneukeratief » ma dec 02, 2013 3:45 am

JongGeleerd schreef:..at the drive-in..


Avatar gebruiker
verneukeratief
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2957
Geregistreerd: di maart 08, 2011 5:09 pm
Woonplaats: Geel(B)

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor GaiaNyx » ma dec 02, 2013 10:44 am

Wouw! Die methode klinkt precies als hoe ik gestopt ben met roken.. alleen had ik er niet zo diep over nagedacht! Je moet het inderdaad als een stukje van jezelf zien, "ik ben een niet roker" het is zelfs het beste als je dit al voelt op het moment dat je stopt, dus niet daarna pas. Ik ben al 2 jaar gestopt met roken en het heeft me zeer weinig moeite gekost op deze manier!

Het boek van Allen Carr werkt (op een omslachtige manier) ook zo.
Het maakt dat je er naar verlangt om een niet-roker, je nieuwe ik, te zijn. Daardoor wordt het iets goeds ipv iets vervelends om te stoppen, het maakt het zelfs leuk!
Misschien een aanrader voor de mensen die het moeilijk vinden om die inzichten te krijgen?

Jij legt het wel echt supergoed uit Basshoven!
Done: weed, alcohol, nicotine, caffeine, XTC, MDMA, speed, coke, crack, morfine, salvia, truffels, LSA, GHB, yaba, 2cb, 4fa, lachgas, poppers, MXE, Al-LAD

To do: LSD, DMT, 4aco dmt, ketamine
Avatar gebruiker
GaiaNyx
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 374
Geregistreerd: vr dec 02, 2011 10:51 pm
Woonplaats: omg eindhoven

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor ParadijsVogel » ma dec 02, 2013 1:34 pm

Succes met stoppen! Ik ga zelf niet met je meedoen.

Jouw motivatie om te stoppen is eigenlijk precies de reden waarom ik (nog) niet aan stoppen toe ben. Het roken is onderdeel van wie ik ben en wie ik wil zijn. Natuurlijk is het omwille van de gezondheid en de financiën aantrekkelijk om te stoppen, maar het weegt voor mij niet op tegen het genot en de gebeurtenissen (vrienden) die het roken mij heeft gebracht en ongetwijfeld nog zal brengen. Ik zeg niet dat ik nooit wil stoppen, maar dat zie ik als iets voor de toekomst.

Desalniettemin, respect voor jouw keuze en heel veel succes met stoppen!
Tinychat huisdier

Ivo schreef:Hahahahaha, dat vraagt echt om misbruik.
Avatar gebruiker
ParadijsVogel
Corrupt
Donateur
Offline
 
Posts: 1987
Geregistreerd: ma dec 10, 2012 1:26 am

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Klimtox » ma dec 02, 2013 1:37 pm

Stoppen is toch gewoon een kwestie van niet die peuk opsteken?
<3
Avatar gebruiker
Klimtox
Klimbaus
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 3661
Geregistreerd: wo jul 31, 2013 3:41 pm

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor frozentoast » ma dec 02, 2013 1:43 pm

Klimtox schreef:Stoppen is toch gewoon een kwestie van niet die peuk opsteken?

ja en stoppen met pep is gewoon een kwestie van je pep weggooien.. /facepalm
Avatar gebruiker
frozentoast
fa2 ouwe
Donateur
Offline
 
Posts: 2270
Geregistreerd: ma jul 16, 2012 11:45 pm
Woonplaats: zesde dimensie linksaf

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor veryordinary » ma dec 02, 2013 1:45 pm

ParadijsVogel schreef:Succes met stoppen! Ik ga zelf niet met je meedoen.

Jouw motivatie om te stoppen is eigenlijk precies de reden waarom ik (nog) niet aan stoppen toe ben. Het roken is onderdeel van wie ik ben en wie ik wil zijn. Natuurlijk is het omwille van de gezondheid en de financiën aantrekkelijk om te stoppen, maar het weegt voor mij niet op tegen het genot en de gebeurtenissen (vrienden) die het roken mij heeft gebracht en ongetwijfeld nog zal brengen. Ik zeg niet dat ik nooit wil stoppen, maar dat zie ik als iets voor de toekomst.

Desalniettemin, respect voor jouw keuze en heel veel succes met stoppen!


Precies dit. Bedankt Paradijsvogel voor het verwoorden wat ik denk :hulde:
“Never give up on a dream because of the time it will take to accomplish it. The time will pass anyway.” — Earl Nightingale.
Avatar gebruiker
veryordinary
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 572
Geregistreerd: wo okt 16, 2013 12:24 am

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Basshoven » ma dec 02, 2013 2:04 pm

Dank jullie wel voor de reacties en aanmoediging :kleuter:

@Lieke: erg leuk om te horen dat bij jou het stoppen vrij eenvoudig is gegaan volgens een, naar je zegt, gelijkaardige methode. Ben erg blij voor je dat je er vanaf bent :)

@Klimtox: in mijn ogen is het stoppen met een verslavende substantie niet enkel een kwestie van het fysiek weghalen van de stof, maar eerst en vooral een kwestie van mentale distantiëring van de stof, zodat het niet meer "dicht bij je staat". Wat vervolgens de fysieke distantiëring vereenvoudigt.

@Paradijsvogel en Veryordinary: kan me erg goed vinden in het idee dat je het rokerschap hebt geïnternaliseerd als onderdeel van je eigen ik, construerend voor je eigen ego. Dat was bij mij ook altijd het geval. Ik vond het prettig om te doen, het was een fijn ankerpunt in mijn dag, die vaste sigaret. Kan ik dus heel goed inkomen dat je de keuze maakt om te blijven roken :) Bij mij is het eenvoudigweg zo dat de gezondheidsimplicaties zich langzaamaan opdringen, en dus wordt het tijd!

Wat mn logboek betreft:

Dag 1 nu, net wakker en ontbeten, mis mijn ochtendpeuk absoluut niet. Ik ga nu schilderen, en ik ben benieuwd hoe dat gaat. Normaal gezien, als ik aan het werk ga, begin ik te kettingroken. Kijken hoe het nu zit :)

(Offtopic: heb echt slecht geslapen man. Nachtmerries non-stop. Ik denk dat het te warm was in bed ofzo...)
Laatst bijgewerkt door Basshoven op ma dec 02, 2013 2:06 pm, in totaal 1 keer bewerkt.
Basshoven
Offline
 

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Druks » ma dec 02, 2013 2:05 pm

Gewoon lekker elektrisch gaan roken. Veel lekkerder :lol:. (en minder schadelijk)

Succes met stoppen Basshoven. Ik heb er alle vertrouwen in dat het je gaat lukken!
Avatar gebruiker
Druks
huba buba
Moderator
Online
 
Posts: 7157
Geregistreerd: ma nov 26, 2012 10:06 pm

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Jdjsusinebeieje » ma dec 02, 2013 5:50 pm

ParadijsVogel schreef:Succes met stoppen! Ik ga zelf niet met je meedoen.

Jouw motivatie om te stoppen is eigenlijk precies de reden waarom ik (nog) niet aan stoppen toe ben. Het roken is onderdeel van wie ik ben en wie ik wil zijn. Natuurlijk is het omwille van de gezondheid en de financiën aantrekkelijk om te stoppen, maar het weegt voor mij niet op tegen het genot en de gebeurtenissen (vrienden) die het roken mij heeft gebracht en ongetwijfeld nog zal brengen. Ik zeg niet dat ik nooit wil stoppen, maar dat zie ik als iets voor de toekomst.

Desalniettemin, respect voor jouw keuze en heel veel succes met stoppen!


Deze heb ik nog nooit gehoord. 7 jaar van je leven gemiddeld en duizenden euro's met dat als reden. 8-)
Perry schreef:Hiermee zal je niets dan weerstand opwekken en waarschijnlijk zal je de schuld hiervan bij de ander zoeken, omdat deze aanpak veelal ook duidt op weinig zelf-reflectie.
Avatar gebruiker
Jdjsusinebeieje
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4088
Geregistreerd: wo feb 23, 2011 7:40 pm

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor ParadijsVogel » ma dec 02, 2013 6:44 pm

De laatste 7 jaar van je leven zijn over het algemeen genomen toch niet zo boeiend meer en geld is maar geld. Ik sterf liever in de wetenschap dat ik geleefd heb, dan dat ik nog een paar jaar extra kan wegkwijnen in een bejaardentehuis.
Tinychat huisdier

Ivo schreef:Hahahahaha, dat vraagt echt om misbruik.
Avatar gebruiker
ParadijsVogel
Corrupt
Donateur
Offline
 
Posts: 1987
Geregistreerd: ma dec 10, 2012 1:26 am

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Frog » ma dec 02, 2013 6:51 pm

ParadijsVogel schreef:De laatste 7 jaar van je leven zijn over het algemeen genomen toch niet zo boeiend meer en geld is maar geld. Ik sterf liever in de wetenschap dat ik geleefd heb, dan dat ik nog een paar jaar extra kan wegkwijnen in een bejaardentehuis.

Dat is je niet gegund hoor dat bejaardenhuis, nee als je geluk heb komt de buurman je dadelijk een keer in de week wassen (of meer :s ) :#:
Hele beleid gaat op de shop, je kan maar beter kinderen nemen die voor je kunnen zorgen op de oude dag, zoals het vroeger was, of in veel andere ( met name niet westerse landen nog steeds gaat).
Je kinderen zijn dan je garantie voor je oude dag, min of meer, staat wel lekker haaks op dat er zo veel overpopulatie is op de wereld maar ach, daar hebben we oorlogen voor en ziektes etc, maar dan nog.

OT: ik stop ergens in januari pas, dan ga ik volledig over op Dampen/ Vapen, daar stop ik ooit ook wel keer mee.
Die laatste 7 jaar ja of ze boeiend zijn of niet, beter hang je niet aan zuurstof tankje, en hoest je iedere ochtend een stuk asfalt op,en andere rook gerelateerde ongein.
Avatar gebruiker
Frog
Badass Junkie
Verbannen
 
Posts: 2111
Geregistreerd: vr nov 01, 2013 11:52 pm

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Vinnie » ma dec 02, 2013 7:47 pm

Miss E schreef:Gaat liever als een dronken tokkie de boel op stelten zetten dan vogels spotten.
Avatar gebruiker
Vinnie
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4995
Geregistreerd: zo feb 26, 2012 1:26 am
Woonplaats: †G-Town †

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor lemonhaze » ma dec 02, 2013 8:22 pm

Ik rook zelf al niet meer, dus ik kan niet met je meedoen haha.. Maar veel succes Basshoven! :)
acid and good vibes
Avatar gebruiker
lemonhaze
Bewuste Gebruiker
Offline
 
Posts: 978
Geregistreerd: ma dec 31, 2012 6:27 pm

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Basshoven » ma dec 02, 2013 8:28 pm

Nog geen cravings gehad, heb net gegeten en ook nu geen gemis. Het gaat vlotjes 8-)
Basshoven
Offline
 

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Dreuge » ma dec 02, 2013 8:58 pm

voldie schreef:


wat s daar mis mee :#: zeker op een meerdaags festival
~*Hardcore Is A Way Of Life And If You Are Against It Than FUCK YOU!!*~

~*Take Me The Way I Am And Than We Could Be Friends*~


~~~~~FREE GONZO~~~~~
Avatar gebruiker
Dreuge
Einsteins koffiebitch
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 4615
Geregistreerd: ma feb 21, 2011 10:22 pm

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Perry » ma dec 02, 2013 9:58 pm

Als m'n pakje leeg is stop ik ook :)
Geen logboek van mij, ik rook gewoon niet meer :P
Avatar gebruiker
Perry
Intensive Care Bear
Donateur
Offline
 
Posts: 13206
Geregistreerd: do jul 21, 2011 6:03 pm
Woonplaats: Stim City

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Kockar » ma dec 02, 2013 10:23 pm

af en toe stop ik 30 dagen puur om mezelf te testen maar een hele leven niet roken, nee
Avatar gebruiker
Kockar
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2328
Geregistreerd: vr aug 02, 2013 10:58 am

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor verneukeratief » ma dec 02, 2013 10:25 pm

Kockar schreef:af en toe stop ik 30 dagen puur om mezelf te testen maar een hele leven niet roken, nee


too much info
Avatar gebruiker
verneukeratief
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2957
Geregistreerd: di maart 08, 2011 5:09 pm
Woonplaats: Geel(B)

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Kockar » ma dec 02, 2013 10:28 pm

not alone
Avatar gebruiker
Kockar
Badass Junkie
Offline
 
Posts: 2328
Geregistreerd: vr aug 02, 2013 10:58 am

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Prototype » ma dec 02, 2013 10:59 pm

Toen ik van mezelf merkte dat ik vaak door de week aan het roken was en er ook steeds lastiger af kon blijven kreeg ik zo'n afkeer van sigaretten dat ik meteen ben gestopt.
Heb sindsdien ook nooit meer een peuk gerookt.
( ik rookte niet echt vast, wel elk weekend en een paar peuken per dag door de week )
I'll make my own drugsforum! With blackjack and hookers!
In fact, forget the forum!
BEK HOUWE, NEUS VOLSTOUWE.

Frog schreef:Predatorprotomotherucking t rex
Avatar gebruiker
Prototype
Harder dan de rest
Donateur
Offline
 
Posts: 7474
Geregistreerd: do aug 01, 2013 11:57 pm
Woonplaats: The Void

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Basshoven » di dec 03, 2013 1:54 pm

Dag twee: het verloopt vlotjes :) Tijdens het schilderen krijg ik wel trek, maar ik weet niet of dat gewoon een zin is om te willen voldoen aan een vastgeroeste gewoonte of echt zin in nicotine. Als ik mijn gedachten verzet vergeet ik het weer, dus no probz.

Heb heerlijk geslapen vannacht :kleuter:
Basshoven
Offline
 

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Miss E » di dec 03, 2013 1:58 pm

Goed bezig, Basshoven! Succes met stoppen. :)
Avatar gebruiker
Miss E
Wijs Gebruiker
Offline
 
Posts: 1674
Geregistreerd: ma mei 27, 2013 2:44 pm

Re: Logboek: ik stop met roken. (doe je mee?)

Berichtdoor Naturelover » di dec 03, 2013 7:11 pm

Succes Bass ;) klinkt alsof het een voorspoedig begin is
I am nature
Avatar gebruiker
Naturelover
In Memoriam
Offline
 
Posts: 1210
Geregistreerd: wo maart 20, 2013 2:03 am

Volgende

  • Gelijkaardige topics
    Reacties
    Bekeken
    Laatste post

Keer terug naar Verslaving

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Royal Queen Seeds banner